هیئت استانداردهای بین المللی حسابداری، مرجع تدوین و انتشار استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی، با چالشهای مهمی در زمینه پذیرش استانداردها به وسیله کشورهای مختلف روبروست. یکی از مهمترین آنها، همگرایی استانداردهای حسابداری بین اروپا و امریکاست. مقاله حاضر که توسط ریچارد مارتین رئیس گزارشگری مالی در انجمن حسابداران خبره و رسمی انگلستان (ACCA) نگاشته شده است، برای آشنایی خوانندگان گرامی با دیدگاههای انجمن یاد شده ترجمه و منتشر می شود.
به ظاهر چنین به نظر میرسد که برنامه «همگرایی» استانداردهای حسابداری بین اروپا و ایالات متحد به خوبی درحال پیشرفت است. در ماه ژوئن سال جاری کمیسیون بورس و اوراق بهادار امریکا (US SEC) به پیشنهادی رای داد که به شرکتهای غیر امریکایی اجازه میداد صورتهای مالی خود را با استفاده از استانداردهای بینالمللی گزارشگری مالی (IFRSs) و بدون آنکه لازم باشد آنها را با اصول پذیرفته شده حسابداری (GAAP) تطبیق دهند، منتشر کنند. تنها چند سال پیش، چنین چشماندازی بسیار طولانیتر از این به نظر می رسید.
براساس «نقشه راه» توافق شده بین کمیسیون یادشده و کمیسیون اروپا (EC)، این کمیسیون پس از آن موافقت خود را با شناسایی اصول پذیرفته شده حسابداری امریکا برای استفاده در اروپا اعلام خواهد کرد. این نقشه برنامه ای کوتاهمدت برای همگرایی را دربرمی گیرد که طبق آن استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی برای همسویی بیشتر با اصول پذیرفته شده حسابداری امریکا و بالعکس، اصلاح میشوند. این برنامه بهعلاوه، پروژه های مشترک مستمر برای بهبود درازمدت استانداردها را شامل می شود. زمانبندی انجام کار به وسیله دو مرجع استانداردگذار- هیئت استانداردهای بینالمللی حسابداری (IASB) و هیئت استانداردهای حسابداری مالی امریکا (FASB) – مورد توافق قرار گرفته است که چندان دور از دسترس به نظر نمی رسد.
تا سال ۲۰۰۹ در واقع یک استاندارد جدید یکنواخت شده- برای ترکیبهای تجاری- باید کامل شود. برای سایر استانداردها، طبق الزامات نقشه راه باید مدارک مربوط به اتفاق نظر درباره تغییرات مورد نظر منتشر شود یا موضوع باید در دستور کار قرار گیرد. کمیسیون بورس و اوراق بهادار امریکا نیز باید از نتایج الزامی شدن استفاده از استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی به وسیله شرکتهای اروپایی در سال ۲۰۰۵ و بهکارگیری درست آنها، قانع شده باشد. به نظر میرسد مانعی بر سر راه شناسایی متقابل که سالها همه در اشتیاق آن بودند، وجود ندارد.
به این ترتیب مسئله در کجاست؟ آشکارترین شواهد مربوط به طرف اروپایی است و محور آن، هم بر محتوا و هم بر فرایند پذیرش استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی تجدیدنظر شده است. پروژه همگرایی از سوی طرف امریکایی تغییراتی را در مورد استانداردهایی مطرح ساخته که تنها همین اواخر به وسیله شرکتهای اروپایی به کار گرفته شده است؛ شرکتهایی که اکثریت عظیم آنها در بورس امریکا در فهرست شرکتهای پذیرفته شده قرار ندارند و چنین قصدی نیز ندارند. آنها باید هزینه تغییرات را تحمل کنند ولی به طور آشکار از مزایای حذف الزامات تطبیق صورتهای مالی با اصول پذیرفته شده حسابداری امریکا بهرهای نخواهند برد. و اگر موضوع یادشده مسئله مهمی نباشد، پارلمان اروپا (EP) اخیراً علاقه روزافزونی به موضوع استانداردهای حسابداری نشان می دهد و جدیدترین آنها متوجه استاندارد بین المللی اختلاف برانگیز گزارشگری مالی شماره ۸ (IFRS۸) است که با موضوع گزارشگری قسمتها سروکار دارد و اولین موضوع در برنامه کوتاهمدت همگرایی هیئت استانداردهای بین المللی حسابداری است. در بریتانیا، مراجع مهم سرمایهگذار گرچه با تاخیر اما به صورتی صریح نگرانی خود را درباره کاهش آشکار اطلاعات در نسخه امریکایی استاندارد به کمیته پارلمانی ذیربط در اتحادیه اروپا اعلام کرده اند.
این گروههای سرمایه گذار باید درباره زمان و ماهیت اعتراض خود به فعالان بازار توضیح دهند که چرا نگرانی خود را به شکل مناسب در فرایند رسمی نظرخواهی با هیئت استانداردهای بینالمللی حسابداری مطرح نکردند؟ اگر اطلاعات قسمتها در استاندارد بین المللی گزارشگری مالی شماره ۸ نیازهای بزرگترین بازار سرمایه جهان را براورده می سازد، چرا همین کار را نمی تواند برای اروپا انجام دهد؟ بهرغم این واقعیت، پذیرش استاندارد بینالمللی گزارشگری مالی شماره ۸ فعلاً تا زمان ارزیابی آثار آن توسط کمیسیون اروپا و رایگیری پارلمان درباره موضوع یادشده در سپتامبر، معلق مانده است.
به نظر می رسد مسئله واقعی بیشتر مربوط به فرایند سیاسی حاکم در اتحادیه اروپا باشد تا کیفیت و سایر ویژگیهای استاندارد بین المللی گزارشگری مالی شماره ۸ . ایستادگی دیرینه در مقابل خود هیئت استانداردهای بین المللی حسابداری، که به دلیل نبود ضوابط دموکراتیک در افراد زیادی در اروپا دیده میشود، موجب شده است که پارلمان اروپا این حق را برای خود درنظر گیرد که هر استاندارد بینالمللی گزارشگری مالی جدید یا تفسیر رسمی را به تفصیل مورد توجه قرار دهد. این دستورعمل که عنوانی غیرمتعارف دارد نشاندهنده انتقال قدرت از کمیسیون اروپا به پارلمان اروپاست و میتواند مانعی جدی برسرراه پیشرفت موفقیت آمیز نقشه راه کمیسیون اروپا و کمیسیون بورس و اوراق بهادار امریکا باشد.
هنوز چندین موضوع مرتبط با همگرایی مطرح است که باید از مسیر دستورعمل یادشده عبور کند و شواهدی دال بر مخالفت با آنها آشکار است، ا ز جمله:
اصلاحات استاندارد بینالمللی حسابداری شماره ۲۳(IAS۲۳) که برخلاف رویههای جاری غالب، منظور کردن هزینه های بهره به حساب دارایی را الزامی کرده است، خاتمه دادن به ادغام نسبی مشارکتها، و
استاندارد جدید در مورد ترکیبهای تجاری.
استاندارد ترکیبهای تجاری که اغلب بزرگترین رویداد تجاری است که توسط شرکتها انجام میشود، مهمترین موضوع است. پیشنویس استاندارد تجدیدنظر شده زمانی که برای اظهارنظر منتشر شد تقریباً در سراسر جهان با کم توجهی روبه رو شد و هیئت استانداردهای بینالمللی حسابداری اصلاحاتی را در مورد آن انجام داده است. مفهوم ناروشن «سرقفلی کامل» حذف شده اما الزام به هزینه منظور کردن فوری مخارج عملیات تحصیل و همچنین الزام ارائه مجدد سرمایهگذاری در شرکتها قبل از تحصیل به ارزش منصفانه در تحصیل مرحلهای و از طریق سود و زیان، حفظ شده است. به نظر میرسد سوژههای کافی برای پارلمان اروپا فراهم باشد.
چه خواهد شد اگر نگرش سختگیرانه اروپا باعث ایجاد تفاوتهایی بین استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی منتشر شده توسط هیئت استانداردهای بین المللی حسابداری و نسخه مورد قبول اتحادیه اروپا شود؟ چنین چیزی در آغاز کار، موجب الزام تطبیق بین دو نسخه می شود. کمیسیون بورس و اوراق بهادار امریکا روشن ساخته است که نقشه راه تنها در مورد استانداردهای بینالمللی گزارشگری مالی منتشر شده توسط هیئت استانداردهای بینالمللی حسابداری به کار گرفته میشود.
اما این مباحث چه آثاری برای پروژه استانداردهای جهانی حسابداری خواهد داشت؟ حرکت به جلو متوقف نخواهد شد، اما احتمالاً کند خواهد شد.
بسیاری بر این عقیدهاند که هیئت استانداردهای بین المللی حسابداری درباره تصمیمهای مربوط به همگرایی با اصول پذیرفته شده حسابداری امریکا که عاملی اساسی در جهتگیری فعالیتهای هیئت است به اندازه کافی مشورت نکرده است. دستاوردهای همگرایی بین استانداردهای بینالمللی گزارشگری مالی و امریکا به طور دقیق در زمینه هایی است که در اروپا ایجاد مخالفت و مقاومت کرده است. حل این موضوع در نهایت ممکن است موجب تاخیر در جنگ قدرت بین نهادهای اتحادیه اروپا شود. اما به نظر میرسد هیئت استانداردهای بین المللی حسابداری در نظر دارد زمان بیشتری برای فرایند جدید پذیرش در اروپا قایل شود.
به هرحال، تاخیرهای اتحادیه اروپا احتمالاً نشان از چالشهای فشردهتر برای استانداردگذاری جهانی دارد. با مشخص و ملموس شدن نتایج در کشورهای مختلف، باید تاخیر و اختلافات بیشتری ناشی از نظامهای حقوقی را انتظار داشت.
تنها می توانیم امیدوار باشیم که نتایج همگرایی و سازگاری موضوعهایی است که تنها به زمان بستگی دارد زیرا مزایای آیین جهانی برای استانداردهای حسابداری اجتنابناپذیر است.
با پیشرفت کارهای هیئت استانداردهای بین المللی حسابداری، استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی به صورتی روزافزون در سطح بین المللی به عنوان مبنایی برای مجموعه ای از استانداردهای جامع جهانی مقبولیت پیدا می کند. می توان ادعا کرد که فاصله های واقعی باقیمانده محدود است به واحدهای تجاری کوچک و متوسط (SMEs)، بیمه و صنایع استخراجی.
اگر این موارد راضی کننده باشند، زحمت استدلال برای نیاز به استانداردهای جدید یا اصلاحات مهم به دوش هیئت استانداردهای بین المللی حسابداری قرار می گیرد. هیئت مجبور است نه تنها با کمیسیون بورس و اوراق بهادار امریکا و کمیسیون اروپا بلکه با همه ذینفعان گسترده در جهان که با فشار هزینه و آموزش مربوط به ترجمه، انتشار و به کارگیری این تغییرات روبه رو هستند، به صورت کاملتر مشورت و برنامههای کاری خود را توجیه کند.
انجمن حسابداران خبره و رسمی انگلستان (ACCA) نسبت به مفهوم استانداردهای جهانی حسابداری و کار هیئت استانداردهای بین المللی حسابداری خود را متعهد می داند. با این حال، مقاومت در برابر فشار برای مشورت کاملتر و توجیه مناسبتر تغییرات استانداردها امکانپذیر نیست و اگر پیشرفت کنونی در زمینه همگرایی بخواهد ادامه یابد، باید پاسخی درخور بیابد. آدرس وب انجمن حسابداران خبره و رسمی انگلستان (ACCA) :
http://www.accaglobal.com
نظرات شما عزیزان: